info@asfalistismou.gr +302111822885, +302108239877

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΙΛΙΚΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο φιλικός διακανονισμός είναι ένα σύστημα αποζημίωσης σύμφωνα με το οποίο, ο αναίτιος ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να αποζημιωθεί από δική του ασφαλιστική εταιρεία και όχι από την εταιρεία του υπαίτιου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι εμπλεκόμενες ασφαλιστικές εταιρείες να συμμετέχουν στο Σύστημα Άμεσης Πληρωμής (Σ.Α.Π).

Η εφαρμογή του Συστήματος Άμεσης Πληρωμής ξεκίνησε το 2000 με την αποζημίωση ατυχήματος μόνο με υλικές ζημιές. Μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2005 επεκτάθηκε και στα ατυχήματα που προκαλούν μικρές σωματικές βλάβες.

Σήμερα οι προϋποθέσεις ένταξης στο Σ.Α.Π είναι οι ακόλουθες:

  • Το ατύχημα θα πρέπει να έχει συμβεί εντός Ελλάδος.
  • Η αποζημίωση για υλικές ζημιές δεν θα πρέπει ξεπερνά τα 6.500 € ανά ατύχημα.
  • Η αποζημίωση για τυχόν σωματικές βλάβες δεν θα πρέπει ξεπερνά τα 12.000 € για κάθε ζημιωθέν πρόσωπο.
  • Η αποζημίωση δεν θα πρέπει ξεπερνά τα 30.000 € συνολικά ανά συμβάν.
  • Σε περίπτωση ατυχήματος με σύγκρουση περισσοτέρων των δύο οχημάτων, το εκάστοτε ισχύον όριο των υλικών ζημιών εφαρμόζεται ανά όχημα.
  • Ατυχήματα άνευ επαφής δεν μπορούν να αποζημιωθούν.
  • Για την εφαρμογή του φιλικού διακανονισμού ισχύουν μόνο δύο ποσοστά ευθύνης των οδηγών: 100% και 50%.

 

Σε περίπτωση ατυχήματος τα εμπλεκόμενα οχήματα θα πρέπει να ενημερώσουν τις εταιρείες που ασφαλίζονται, έτσι ώστε να επιληφθεί του συμβάντος η φροντίδα ατυχήματος . Ο αναίτιος οδηγός υποβάλλει αρνητική δήλωση στην ασφαλιστική του εταιρεία. Η εταιρεία στέλνει σχετική ερώτηση στην εταιρεία του υπαίτιου οδηγού για το αν αποδέχεται την υπαιτιότητα. Η αναμονή της απάντησης μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα (10) εργάσιμες ημέρες. Πριν από τη λήψη θετικής απάντησης καθώς και πριν από την εκπνοή της 10ήμερης προθεσμίας, εφόσον δεν έχει πάρει απάντηση, η εταιρεία του αναίτιου οδηγού δεν μπορεί να αποζημιώσει.

Εκτός από την ανωτέρω διαδικασία, υπάρχει και η δυνατότητα συμπλήρωσης φιλικής δήλωσης από  τους εμπλεκόμενους. Η συμπλήρωση του ειδικού εντύπου Φιλικής Δήλωσης Τροχαίου Ατυχήματος δεν είναι υποχρεωτική . Το έντυπο συμπληρώνεται από τους εμπλεκόμενους οδηγούς ξεχωριστά με τα πλήρη στοιχεία τους. Πρέπει να έχει αναλυτική περιγραφή του συμβάντος καθώς και σχεδιάγραμμα του τόπου ατυχήματος. Το έντυπο υπογράφεται από τους εμπλεκόμενους οδηγούς, οι οποίοι κρατούν από ένα αντίγραφο και το προσκομίζουν στην ασφαλιστική τους εταιρία.

Το έντυπο Φιλικής Δήλωσης δεν υποκαθιστά τη δήλωση ατυχήματος. Η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί από τον ασφαλισμένο στην εταιρία του ταυτόχρονα με τη Φιλική Δήλωση.

ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ Σ.Α.Π (2019)

admin